Sivut

maanantai 6. heinäkuuta 2015

Älä ota kesäkanaa!

Kuvan kukko ei liity tapaukseen.
Kun on nukkunut kolme ja puoli tuntia, ei voi odottaa itseltään liikoja. Ei esimerkiksi sitä, että tajuaisi ottaa puhelimen mukaan töihin. Sen sijaan etsiskelin kyllä ihan erikseen mukaan piuhan, jolla voin siirtää puhelimen kuvat tietokoneelle. Pakottavista logistisista syistä jouduin tulemaan töihin aamukuudeksi – siis kaksi tuntia etuajassa. Ajattelin, että kuvien siirtäminen ja blogin päivittäminen olisi jotenkin järkevämpää(?) kuin aamun tuntien käyttäminen kissavideoiden* parissa. 

Piti joka tapauksessa kirjoittamani kanoista, koska ainakin Googlen tarjoaman analytiikan mukaan moni päätyy blogiini lukemaan nimenomaan kanatietoa.

Kesäkanan hankkimista tulee juuri nyt harkita kahteen kertaan. Yhtään paniikkia lietsomatta, Suomen harrastekanoissa jyllää parhaillaan ikävänpuoleinen hengitystieinfektio, Mycoplasma gallisepticum. Uusien kanojen hankinnassa kannattaa siis edetä maltillisesti.

Evira yrittää selvitellä tilannetta parhaansa mukaan. Viimeisimmän tiedon mukaan mykoplasma on varmistettu 15 harrastajan linnuista eri puolella Suomea. Tilanteen selvittely jatkuu, ja virkaeläinlääkärit keräävät parhaillaan näytteitä niiltä kanaharrastajilta, joilla on jonkinnäköinen kontakti tartuntatiloihin sekä mykoplasmaan viittaavia merkkejä. 

Mykoplasma on lakisääteisesti vastustettava eläintauti, joten viranomaiset suhtautuvat siihen asiaankuuluvalla vakavuudella, vaikka tauti tappaakin tällä hetkellä "vain" lemmikkikanoja. Tämä on toisen käden tietoa, mutta Eviraan ei kuitenkaan kannata juuri nyt lähteä soittelemaan hätäpäissään, ellei oikeaa epäilystä ole. Heillä on käsittääkseni juuri nyt kädet melkoisen täynnä tilanteen selvittelemisessä, joten resursseja ei riitä jokaisen huolestuneen lemmikinomistajan kotkottimien testaukseen vain omistajan mielenrauhan palauttamiseksi.

Mykoplasma aiheuttaa hengitystietulehduksen pääasiassa kanalle, kalkkunalle, fasaaneille, kyyhkysille ja valitettavasti myös monille luonnonlinnuille. Jos kontakti on riittävän läheinen, myös ankat ja hanhet voivat sairastua.  Ihmiselle tauti on vaaraton, joten esimerkiksi munia voi syödä kuten tähänkin asti.

Mykoplasma leviää linnusta toiseen paitsi suoran kosketuksen, myös eritteiden, hoitovälineiden ja ihmisen välityksellä. Näin ollen paitsi uusien lintujen hankkimista, myös muilla lintutiloilla vierailemista kannattaa nyt miettiä kahteen kertaan. Ainakaan samoissa vaatteissa ja jalkineissa ei pitäisi kanalasta toiseen tepsutella muutenkaan.

Elimistön ulkopuolella mykoplasma tuhoutuu suht herkästi, mutta eritteissä se voi säilyä monta viikkoa. Tavalliset desinfektioaineet kuitenkin riittävät, joten liekinheitintä ei vielä kannata laittaa tilaukseen.

Myös muna voi olla infektoitunut, joten kuoriutunut pikkutipu voi olla jo valmiiksi mykoplasman kantaja.

Hoitoa mykoplasmaan ei ole. Ikävintä taudissa on, että lintu voi parantua siitä täysin, mutta jäädä taudin kantajaksi koko loppuiäkseen. Näin ollen mykoplasmaparveen ei ole mitään järkeä hankkia uusia lintuja.

Valitettavasti lemmikkikanojen omistajat eivät aina suhtaudu hygieniaan ja tautien ehkäisyyn yhtä neuroottisesti kuin tuotantotilalliset, joiden elinkeino on kiinni siitä, tappaako joku järkyttävä kanarutto tulevat rintafileet. Yleensä uusi, ihana Klaara-kana vain pulautetaan uuteen parveensa, otetaan pari söpöä valokuvaa kun kanat tutustuvat ja that's it. 

Mykoplasmaa on tavattu Suomessa viimeksi vuonna 1988 ja sekin tuotantopuolella, joten jostain muualtahan pöpö on taas Suomeen tuotu. Evira syyttää melko suoraan harrastajien laittomia tuonteja, jollainen on myös mitä todennäköisimmin 2011-2014 jyllänneiden IB:n (Infectious Bronchitis IB) ja ILT:n (Infectious Laryngotracheitis) taustalla. 

Täytyy silti sanoa, että Minä Pieni Ihminen en ymmärrä, miksi moralisoidaan harrastajien laittomista tuonneista, kun tuotavalta harrastesiipikarjalta ei edes edellytetä mykoplasman tutkimista. Harrastetuonteja koskevat määräykset voi lukea täältä ja tsekata, onko sisälukutaidossani todella pahasti vikaa?! Näin maallikkona siis sanoisin, että tauti on voinut yhtä hyvin tulla aivan täysin laillisen harrastetuonnin seurauksena, mikä tekee syyttelystä vähän, noh, ärsyttävää. 

Oli mykoplasman alkuperä nyt mikä tahansa, olisi tauti tietenkin tärkeää saada kuriin. Harrastajat ovat viimeiset vuodet kanatrendin villiinnyttäminä kuskanneet niin kanoja kuin muniakin pitkin Suomea, mutta nyt olisi ehkä syytä laittaa jäitä hattuun - ainakin hetkeksi.

Hysteeriseksi ei kuitenkaan kannata heittäytyä. Foorumeita ja Facebook-ryhmiä lueskellessa on tullut vähän sellainen olo, että paniikin vallassa yksi jos toinenkin on suurin piirtein hapottamassa kanalansa maan tasalle kanoineen päivineen.

Siihen tuskin on tarvetta, mutta muutama juttu kannattaa kuitenkin pitää mielessä:

  1. HYGIENIA!
  2. Karanteenaa uudet eläimet.
  3. Seuraa aktiivisesti Eviran eläintautitiedotteita.
  4. Jos tuot lintuja maahan, tuo ne laillisesti ja asiallisesti. Perseilemällä vaarannat myös muiden eläimet!
  5. Muista, että kananomistajalla on välitön ilmoitusvelvollisuus virkaeläinlääkärille epäillessään tai todetessaan lintujen sairastavan mykoplasmaa.
    Virallisen eläintautiepäilyn / todetun taudin perusteella aluehallintovirasto voi määrätä kanalaasi eläinten siirto- ja muita rajoituksia mahdollisen tartunnan leviämisen estämiseksi.
* Koska mulla nyt ei ole niitä kuvia, tässä on edes se kissavideo. Ehkä myös piristää tämän synkähkön aiheen jälkeen. Cheers!1 kommentti:

  1. Voih, kiitos tästä kissavideosta vaikka se ei ollutkaan postauksesi pointti...

    VastaaPoista