Sivut

sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Tyrin kukkamarkkinoilla

Minulta tilattiin matkakertomus nimenomaan tällä otsikolla, joten here we go: näin tyrin virolaisilla kukkamarkkinoilla viime viikolla.

1. Tyrin pysäköinnin. Kun lähdimme reissuun, Länsisatamassa olisi pitänyt osata laskea, kuinka monta tuntia pysäköinti kestää. Lähtö perjantaiaamuna, paluu lauantai-iltana… Kuka sellaista osaa hahmottaa? Kahden tunnin yöunien jälkeen aamukuudelta laskutehtävä tuntui mahdottomalta, joten ulkoistin ongelman Jounille. Parempi puoliskonikaan ei ehkä kuitenkaan ollut skarpeimmillaan valvomisen jälkeen, joten laskutoimitus meni pipariksi. Melkein neljälläkympilläkään ei tullut riittävästi parkkiaikaa, perkele. Noh, mitäs sitä itkemään. Sitten vain jatkamaan parkkaikaa EasyParkilla huomenna.

2. Tyrin pukeutumisen. En ottanut kaukaisestikaan lämpimiä vaatteita edes mukaan, joten käytännössä palelin koko reissun ajan. Viime vuonna (kuulemma) reissulla oli kuulemma nautittu kesän ensimmäisistä helteistä, mikä sai minut jotenkin kuvittelemaan, että pärjäisin lyhyessä nahkatakissa ja tiukoissa farkuissa. No, en pärjännyt. Oli hemmetin kylmä. Jäätyminen oli matkan teema kautta linjan.

3. Tyrin ostokseni. Niiden määrä nimittäin lipsahti lapasesta aivan täysin. Selittelin itsevarmana etukäteen, etten osta mitään, ellei reitille osu jotain jännää, erikoisempaa virolaiskärhöä. Eipä olisi kannattanut sanoa etukäteen yhtään mitään, sillä loppujen lopuksi lankesin ostamaan kolmetoista kärhöä. Tämä lasketaan tyrimiseksi, koska vaikka alkujaan olinkin tyytyväinen löytöihini, noin kymmenettä kärhönmentävää kraateria kaivaessa alkoi vituttaa. Vähän vähempikin olisi varmaan riittänyt.
 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Välipysähdys Paidessa
Tämä oli ensimmäinen kertani Türissa, mutta se tuskin jää viimeiseksi. Kyseessä oli Stadin tarhaajien ja hunajafrendien ryhmämatka bussilla, mikä hillitsi shoppailutahtia kummasti. Eipä silti, jälkikäteen laskin, että eri kasvilajeja ja –lajikkeita tarttui mukaan yhteensä 34. Lupaan listata ostokset vielä tännekin erikseen, koska muuten hävitän listan, enkä enää parin vuoden päästä muista ensimmäistäkään lajiketta nimeltä.Koska reissu oli mehiläistarhaajien järjestämä, matkaohjelmaan kuului luonnollisesti myös paikallisilla mehiläistarhoilla vierailua. Näistä pysähdyksistä itse tarhaajat hyötyivät varmasti meitä puolisoita enemmän, joten kauheasti minulla ei näistä vierailuista ole sanottavaa.

Yksi mehiläisteemaisista pysähdyspisteistä oli 300 luomupesän Paradiisi Mesila, josta oli mahdollisuus myös ostaa mehiläistarvikkeita. Ostin Jounille savuttimen, koska edellinen jäi auton alle. (Lue: peruutin sen yli)

Olimme markkinoilla nelisen tuntia, mikä ei missään nimessä riittänyt. Valtaosa alueesta jäi kiertämättä. Tässä tapauksessa menetys ei harmittanut, koska juuri enempää ei olisi mukaan mahtunutkaan. En tiedä, millainen tapahtuma on alkujaan ollut, mutta ainakin nykyisellään mukana on paljon muutakin kuin kukkia: käsitöitä, hirsimökkejä, lasten tivolia ja pomppulinnaa, alpakoita ja lehmiä, tanssiesityksiä ja tietenkin ruokaa ja juomaa.

Jos puutarhakasvit yhtään kiinnostavat, Türiin kannattaa ehdottomasti lähteä. Tosissaan shoppailevien kannattaa lähteä matkaan (paketti)autolla ja varata riittävästi aikaa.


Ja muista: jos matkaat Türin kukkamarkkinoille, älä tyri ja tuo mukanasi tulipoltetta! Suomi on EU:n lainsäädännön mukaisesti suoja-aluetta tulipoltteen suhteen, joten taudin isäntäkasveja saa tuoda vain toisilta suoja-alueilta tai puskurialueilta, joilla tautia ei esiinny.

Älä siis tuo Virosta, Türista tai muualtakaan, mitään seuraavista:
(Lisää tietoa Evirasta!)


· Omenapuut (Malus spp.)
· Päärynät (Pyrus spp.)
· Ruusukvittenit (Chaenomeles spp.)
· Tuomipihlajat (Amelanchier spp.)
· Orapihlajat (Crataegus spp.)
· Tuhkapensaat (Cotoneaster spp.)
· Pihlajat (Sorbus spp.)
· Kvitteni (Cydonia spp.)
· Japaninmispeli (Eriobotrya spp.)
· Mispeli (Mespilus spp.)
· Tulimarjat (Pyracantha spp.)
· Pastorinpunamarja (Photinia davidiana)1 kommentti:

  1. Jotenkin niin allerkirjoitan tuon kylmyyden ja lapasesta täysin lähteneen ostokäyttäytymisen! Ensimmäisenä vuonna siellä käydessäni oli käsittämättömän kuuma, ja seuraavana vuonna käsittämättömän kylmä.

    Jouduttiin ostamaan pipot ja hanskat sekä pukemaan käytännössä kaikki vaatteet päälle koska oli niin kylmä. Hrrrrr.

    Kun on matkassa puutarhaseuran porukalla, on ihan normaalia että lähtee lapasesta. Kaikilla. Se tulee kalliiksi. En edes muista mitä olen reissuilta ostanut, mutta rahaa on kyllä mennyt kauheasti aina.

    En tiedä pitäisikö meidänkin liittyä mehiläistarhaajiin, sun jutut niistä ovat olleet sellaisia että voisi vaikka harkita.

    VastaaPoista