Sivut

torstai 4. syyskuuta 2014

Uusi bestikseni, Friedrich Manfred

Ensinnäkin, luulen vihdoin selvittäneeni mysteerikärhön henkilöllisyyden! Uskon, että se on kuin onkin Clematis fauriei, siis magnuksenkärhö, mutta lajike on 'Campanulina Plena'. Jes! Victory!

En edes kehtaa myöntää miten paljon aikaa ja resursseja olen tuhlannut tuon kärhön identiteetin selvittämiseksi, vaikkei siitä ole minulle mitään konkreettista hyötyä. Tuollahan tuo kasvaa rehotti tyytyväisenä ihan ilman nimeäkin. Itse asiassa erityisen hienosti rehottaakin! En ollenkaan kadu tätä seitsemän euron investointia. Kun olin nimittäin kyseistä kärhöä taimitarhalla maksamassa, puutarhuri katsoi sitä pikkuisen säälivästi ja totesi lakonisesti, että "saat nuo kärhöt seitsemällä eurolla. On ne nyt vielä hengissä, mutta..."

Mutta se varsinainen asia! Uusi bestikseni on saletisti Friedrich Manfred Westphal, jolta sain tasan viikko sitten oikein mieluisan paketin Saksanmaalta. Olen jo pitkään miettinyt kärhöjen tilaamista ulkomailta, koska kasvit ovat edullisia ja valikoima on lähes rajaton. Minusta on jo nimittäin vähän alkanut tuntua siltä, että puutarhaketjujen Jackmaniit ja Piilut on jo vähän nähty. (Vaikken itse asiassa omista kumpaakaan...)

Ulkomailta tilattaessa kotiläksyt on toki tehtävä huolellisesti etukäteen, koska mitä tahansa kasvia ei tietenkään voi tilata Saksasta olettaen että se pärjää pohjoisissa oloissamme. Itsekin laadin ostoslistoja pitkään ennen kuin lopulta laitoin tilaukseni eteenpäin. Kärhöt  maksavat alkaen 6,90 €/kappale ja postikuluja kahdeksalle kärhölle kertyi 15,50 €. Mitään kallista hupia nettishoppailu ei siis tällä kertaa ollut.

Itse tilaus sujui helposti, vaikka Westphalin sivut ovatkin saksankieliset. Kovin ihmeellistä kielipäätä ei kuitenkaan vaadita, että kärhöt saa klikkailtua ostoskoriin. Tilausta ei tarvinnut maksaa luottokortilla, vaan lasku tuli sähköpostiin jälkikäteen. Maksettuani summan verkkopankissa sain sähköpostitse tiedon, että kärhöni lähtevät matkaan maanantaina. Perjantaina posteljooni olikin niitä sitten jo yrittänyt toimittaa, kun olin töissä. Kävin sitten illalla töiden jälkeen noukkimassa paketit (2 kpl) matkaan postista.

Lauantaiaamuna otin sitten paketit lähempään tutkiskeluun. Kasvit oli pakattu huolellisesti, ja ne näyttivät oikein hyviltä! Matka ei ollut selvästikään liian pitkä. Olin halvan hinnan takia pikkuisen pelännyt, että saan jotain minitaimia. Kärhöt eivät kuitenkaan millään tapaa hävinneet kotoisten puutarhamyymälöidemme melkein kahdenkympin virityksille, päinvastoin.

Kaiken kaikkiaan tilasin (ja sain) seuraavanlaisen kärhökavalkadin elämääni ihastuttamaan:


 • Tuoksukärhö (Clematis flammula 'Rubromarginata')
 • Magnuksenkärhö (Clematis fauriei 'Albina Plena')
 • Viinikärhö (Clematis viticella 'Dark Eyes')
 • Viinikärhö (Clematis viticella 'Polish Spirit')
 • Loistokärhö (Clematis patens-ryhmä 'Pink Fantasy')
 • Loistokärhö (Clematis patens-ryhmä 'Hagley Hybrid')
 • Ohotankärhö (Clematis ochotensis 'Tage Lundell')
 • Vuorikärhö (Clematis montana var. rubens 'Odorata')
  Tämän ennuste on huono, tiedetään. Elämässä pitää ottaa riskejä jne.
Itsehän olen sillä tavalla onnekas, että puolisoni tuskin ihan heti alkaa nalkuttaa puutarhakasvien nettishoppailusta. Kuistilta löytyi nimittäin evidenssiä, että hän on itsekin sortunut samantyyppiseen toimintaan. Tosin tämän paketti on peräisin kotoisasti Korpikankaalta.


Keväällä ehkä lisää kärhöjä Saksasta! Voisi vaikka organiseerata jonkinlaisen kimppatilauksen, ettei tarvitse itselle tilata ihan niin montaa "että sitten varmasti kannattaa".


Onko väärin odottaa kevättä jo syyskuussa? No ei todellakaan!

2 kommenttia:

 1. Hnggg! Tämän syksyn kolmas westphalin tilaus, josta kuulen vasta jälkikäteen, argh! Ehdottomasti mukana kimpassa, jos tilaat keväällä. Korpikankaalta sain pakettini jo, lukon bulbsin jättitilausta kovasti odottelen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori! Mullakin tuli mieleen vasta jälkikäteen, että olisihan sitä voinut kysyä muiltakin, olisiko joku halunnut jotain. Katotaan keväällä uudestaan. Lupaan huudella ajoissa. :)

   Poista