Sivut

sunnuntai 17. elokuuta 2014

Avaruusmunat

Koska noin viimeiset sata blogitekstiäni ovat olleet yksiselitteisesti puutarha-aiheisia, lupaan pyhästi kirjoitella vaihteeksi jostain muusta. Näin ensihätiin paikkailen tilannetta villillä munakuvalla, kas näin!

Kuvan avaruusmunat siis sujautettiin hautomakoneeseen tänään. Munijoita en ole itse edes nähnyt, koska ostimme nämä siitosmunina. 

Värin perusteella on kuitenkin helppo osoittaa sormi araucanan, vanhan chileläisen kanarodun, suuntaan. Kiinassakin on kaksi rotua, jotka munivat sinertäviä munia, mutta Suomesta niiden edustusta ei taida löytyä.

Puhdasrotuiseksi araucanoiksi en uskalla vanhempia edes toivoa, koska suoraan sanottuna en ole nähnyt Suomessa yhtäkään varmaa 100 % araucanaa. Moni on kyllä vannottanut omiensa puhtautta, mutta vielä yksikään "kyllä tämän pitäisi ihan puhdasrotuinen olla" -araucana ei ole vielä mennyt täysin epäilyksettä läpi henkilökohtaisesta seulastani. Kertokaa toki, jos Oikeita Araucanoja jostain löytyy. Täältä löytyy heti yksi kiinnostunut ostaja! Halutaan korvatupsuja ja pyrstötöntä pyllyä, kiitos!

Englanninkielinen maailma on keksinyt oman nimityksen myös kanalle, joka munii sinivihreitä munia, muttei edusta mitään puhdasta rotua. Termi on "Easter Egger". Mikseipä se toimisi suomeksikin: pääsiäismunija! 

Mutta vihreän munan mysteeriin palatakseni...

Vielä viitisen vuotta sitten ainakin harrastajapiireissä horistiin, että vihreän värin selittää risteytyminen fasaanin kanssa. En tiedä, miten vakavasti tätä väite on virallisemmin otettu esimerkiksi tutkijapiireissä, mutta omaan korvaani se kuulostaa alun alkaenkin huuhaalta. Samassa syssyssä muiden rotujen vihreitä munia on selitelty sillä, että araucana löytyisi näidenkin rotujen taustalta.

Enpä usko.

Esimerkiksi dongxiang on ikivanha kiinalainen rotu, joka munii sinisiä munia. Lähettivätkö Etelä-Amerikan intiaanit todellakin kanojaan merten halki pökkimään kiinalaiskanoja? Eivät. Tohtori Yang on pitkään tutkinut dongxiangin alkuperää ja verrannut 78 kiinalaisrodun DNA:ta muun muassa puhtaiden, amerikkalaisten araucanojen verinäytteisiin. Ei ole löydettävissä minkäänlaisia viitteitä siitä, että dongxiangiin olisi lähimenneisyydessä lurahtanut ns. tuoretta verta araucanan merkeissä.

Tutkija itse kommentoi asiaa seuraavasti:


"We have been thinking about the origin of the blue egg gene for a long time. China is one of the domestication centers for the jungle fowls, and there are at least 78 different native chicken breeds found over the country. Our study showed that these breeds were formed many hundreds years ago. Therefore I intend to believe that the blue egg gene found in Dongxiang is of Chinese origin. I don't have evidence that the Araucana has any genetic connection with Chinese breeds.”


Sinimunailmiö on saanut järkevän selityksen vasta noin vuosi sitten. Sekä kiinalaisten että eteläamerikkalaisten kanojen sinivihreät munat on aiheuttanut EAV-HP -retrovirus. Niin pahalta kuin retrovirus aina kuulostaakin, tässä tapauksessa ilmiö on vaaraton. EAV-HP vaikuttaa kanan DNA:han lipsauttamalla sekaan geenin, joka ameriikaksi kulkee nimellä oocyan (O). Geeni saa munankuoren imemään biliverdiiniä kanaemon kohdusta, ja aiheuttaa näin erikoisen värin.

Kuten geeniä edustava iso kirjain O paljastaakin, kyseessä on vallitseva ominaisuus. Huomionarvoista on, että homotsygoottien munat ovat väriltään tummemman vihreitä kuin heterotsygoottien.

DNA-tutkimuksen avulla on todennettavissa, että EAV-HP on tehnyt temppunsa spontaanisti sekä Kiinassa että Etelä-Amerikassa. Ilmiö on tapahtunut eri aikaan, eivätkä rodut tosiaankaan ole toisilleen sukua.

Jos englanti taipuu, aiheesta löytyy vaikka miten tarkkaa tietoa:

Aiemmin tänä kesänä "maatiaiskana Veera" tuntui saavan palstatilaa useammastakin lehdestä, kun se alkoi omistajansa suureksi järkytykseksi pyöräytellä vihertäviä munia. Niin hauskaa kun iltapäivälehtien lukijakommenteille nauraminen olikin, mikään todellinen mysteeri ei valitettavasti ole kyseessä. Eri kanarodut nyt vain munivat erinäköisiä munia! 

Ja murskataan samaan syssyyn vielä toinenkin myytti, nimittäin sellainen ikivanha kiinalainen, joka pyörii tiiviisti dongxiangin ympärillä: Sinivihreät munat eivät ole ylimaallisen terveellisiä, eivätkä ne paranna tauteja. Ne ovat ihan tavallisia kananmunia.


2 kommenttia:

 1. Heips!Mistä olet saanut noita siitosmunia? Kovasti haluaisin myös hankkia, mutta en ole vielä löytänyt. Ollaan laitettu oma kanala tänä kesänä, hauskoja veijareita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko, että mistä saamme ylipäätään siitosmunia vai nimenomaan näitä sinivihreitä? Nämä tulivat ihan yksityishenkilöltä, joka esitteli kuvia munistaan jossain Facebookin kanaryhmässä. Jouni taisi laittaa hänelle viestiä ja kysyi liikenisikö niitä myyntiin asti. :) Muistaakseni näistä ei siis ollut mitään varsinaista myynti-ilmoitusta.

   Jos mitään kummallista ei tapahdu ja näistä kuoriutuneet kanaset saavuttavat aikuisikän, saa meiltäkin sitten jonain päivänä vihreitä siitosmunia!

   Kukkoja käytiin hakemassa toisesta paikasta, niiden PITÄISI olla puhtaita araucanoja.

   Poista