Sivut

perjantai 27. kesäkuuta 2014

Kärhöhörhö


Ja minä kun luulin, että pahin olisi jo ohi. Vaan väärässä olin; kesä on taas aktivoinut akuutin clematismanian. Tekee mieli hankkia vaikka mitä kivaa!


Jos totta puhutaan, puutarhaintoni on aika tuore ilmiö. Jos teinivuosien kesätyötä kaupungin kukkapenkkien nyppijänä ja orvokkien istuttajana ei lasketa mukaan, en ole juurikaan viherpeukaloinut ennen kuin muutimme maalle. En todellakaan ole mikään kasvituntija. Sen takia kai tässä harrastuksessa onkin vielä niin paljon ammennettavaa. Uutta jännää löytyy koko ajan.

Kun kiertelimme puutarhamyymälöitä ja taimistoja maalla asumisemme alkuaikoina, sellainen hölmistynyt "mikä toi on?" taisi olla aika yleinen kysymys. Kerta toisensa jälkeen Jouni vastasi kärsivällisesti, että kärhöhän se. Opin siis hyvin nopeasti, että jos tykkään siitä, se on mitä suurimmalla todennäköisyydellä kärhö.


Nykyään kyllä tunnistan kärhöt jo kaukaa ihan ilman Jounin apua! Puutarharaamattuni on Andromeda Matzin ja Krister Cedergrenin Ihanat kärhöt, jota lueskelen aina pahimman kuumeen iskiessä. Koska kirja on kirjoitettu Ruotsissa, ei kaikkia kirjan esittelemiä ihanuuksia suinkaan ole kovin helposti saatavissa Suomesta - eivätkä ne täällä välttämättä oikein menestyisikään.

Kirja esittelee pitkälti yli 100 eri kärhöä, mutta Suomen myymälöissä pyörivät pitkälti ne parisenkymmenät samaa nimeä. Jackmanii, Mr. President, Piilu, Hagley Hybrid... Siinä mielessä kovin tarkkaa ostoslistaa ruotsalaiskirjan perusteella ei kannata tehdä. Puutarhakeskus Sofianlehto tosin on melkoinen kärhöparatiisi. Sieltä löytyy oikeasti vaikka mitä! Sofianlehdossa kannattaa ehdottomasti käydä, mutta heräteostoksiin kannattaa varautua henkisesti jo etukäteen.

Hehkutuksesta huolimatta meillä ei suinkaan ole kymmeniä kärhöjä - valitettavasti. Tällä hetkellä meiltä löytyvät lumikärhö 'Summer Snow', siperiankärhö, kiinankärhö ja jalokärhö 'Multiblue', jotka kaikki hankittiin viime vuonna*.
 
(* Viime vuoden hankinnoista 'Nelly Moser' ja 'Brunette' sen sijaan pääsivät hengestään talvella. RIP.)


Toissaviikolla kärhöjemme määrä lähes kaksinkertaistui, kun vaapuin Sofianlehdosta ulos kainalossani kolme loistokärhöä: 'Niobe', 'Ivan Olsson' ja täysin nimen perusteella valittu 'Nina'.

Hupsista!


Ja ennen kuin kukaan ehtii edes kysyä mitä kärhöjä näissä valokuvissani esiintyy... en muista, sori! Minulla oli niin kiire juosta kuola poskella kärhön luota toiselle kamera ojossa, että nimien pällistely jäi ihan kokonaan.

Nämä kasvit on kuvattu Tarton yliopistollisessa puutarhassa, joka on myös hyvä kohde kärhöjen ja ruusujen ihailuun. 


4 kommenttia:

 1. Mun pitänee käydä sofianlehdossa, sillä multa kipsahti talvelka vaaleanpunainen kärhö 'fantasy' (tjsp), enkä löydä uutta. Nyt myynnissä näyttäisi olevan ainoastaan piilu ja hagley hybrid, eivätkä ne kelpaa... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Pink Fantasy'? Oli Sofianlehdossa ainakin nyt pari viikkoa takaperin kun käytiin: :)

   Poista
 2. Porvoosta löytyy aika ihana kärhöpuisto! Kannattaa käydä jos et oo käyny!

  http://www.porvoo.fi/fi/palvelut/ymparisto_ja_luonto/puistot_viheralueet_metsat/porvoon_puistot_/keskeisimmat_puistot/engelin_puisto_karhopuisto

  Tuolta löytyy jotain, mutta kun googlettaa Engelin puistoa ja kärhöpuistoa niin juttua tulee vaikka kuinka.
  Virossa Kivistikille ei kannata eksyä, nimittäin mäkin oon sortunut siellä vaikka mihinkä, vaikkei jalokärhöt oikein meillä mene edes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurikin hehkutti tuota Porvoon puistoa, mutta vielä ei ole saatu aikaiseksi lähteä. Porvoo on olevinaan niin kaukana.

   Poista