Sivut

torstai 1. toukokuuta 2014

Eläinkokeita ja mielikuvaharjoituksia

Niin paljon kuin Topista tykkäänkin, olisi joskus ihan kiva omistaa sellainen hevonen, jolla voi ratsastaa ihan rentoutumismielessä. Topin kanssa on viime aikoina tuntunut siltä, että hetkittäin ei välttämättä kummallakaan osapuolella ole kivaa:


Poni peruuttaa, viskoo tukkaansa, aukoo suutaan, venkuroi ja puskee vastaan etenkin käännöksissä.

Ratsastaja huokailee syvään, laskee kymmeneen ja yrittää saada ratsuaan ojennukseen ilman totaalista hermojen menetystä. Kuulostaapa tosi rentouttavalta!Olen viimeisen parin viikon aikana miettinyt pääni puhki, mistä käytös johtuu. Vaikka olenkin ääneen manannut Topin veemäisyyttä, todellisuudessa kuitenkin tiedän, ettei kysymys ole siitä. Ei hevonen etukäteen päätä, että hah - tänäänpä voisinkin ihan vain huvikseni olla ihan totaalinen kusipää sitä akkaa kohtaan.

Joku juttu tässä nyt on oltava. Syttävä sormeni osoittaa suuhun.

Hampaatkin pitää toki tsekkauttaa, mutta eniten olen mietiskellyt kuolainasioita. Topi on aika herkkä suustaan, näin ovat tuominneet myös itseäni taitavammat ratsastajat. Olen myös ollut havaitsevinani kentän reunalta erilaisia ratsastajia seuratessani, että Topi ei pullikoi oikeastaan lainkaan silloin kun sitä ratsastetaan pitkin ohjin. Ongelmat alkavat, kun "ratsastetaan oikeasti". Eli heti, kun keritään ohjat tiukalle ja aletaan hommiin.

Asiaa on tietenkin vaikeaa analysoida jälkikäteen, mutta pidän ihan mahdollisena, että olen itsekin alkanut ratsastaa kovemmalla kädellä kuin ennen, koska olen muka ollut laittamassa niskuroivaa hevosta "ojennukseen". Eli ongelma on mahdollisesti ruokkinut itse itseään.

Vai ovatko Topin omat kuolaimet sille vaan yksinkertaisesti epäsopivat? Kannattaisiko kokeilla jotain hellävaraisempaa kuolainta? Vai pitäisikö kuolaimet kaiken kaikkiaan viskata romukoppaan ihan kokonaan? Hjälp!

Topilla on käytössä melko ohuet nivelkuolaimet, jotka tulivat hevosen mukana joulukuussa. Tuskin ne nyt ovat yhtäkkiä epäsopiviksi käyneet. Asiasta lueskellessani törmäsin tähän videoon, joka on tietenkin vain yksi näkemys asiasta, mutta sai silti omatuntoni soimaamaan. Mitä jos Topia todellakin sattuu koko ajan kun ratsastan? Kauhea ajatus.

Turpahihnat olen heittänyt mäkeen jo ajat sitten ihan vain laiskuuttani, joten Topi saa suunsa auki ratsastettaessa. Näin jälkikäteen mietittynä se tosiaan myös aukoo suutaan melko paljon. Tuskinpa se sitä tavan vuoksi tekee.

Tänään kun menin tallille, päätin tehdä eläinkokeita ja mielikuvaharjoituksia asian tiimoilta. Asetin itseni totaaliseen ohjienkäyttökieltoon! Pidin ohjista kiinni vain hellästi muutamalla sormella ajatellen, että ne ovat jotakin särkyvää. 

Ensimmäinen huomioni oli, että Topi käyttäytyi ja liikkui hyvin rennosti. Ei kovin yllättävää. Yllätyksenä kuitenkin tuli se, että kaikkinainen "riitely" välillämme jäi pois lähes kokonaan, vaikka teimme ihan samoja asioita kuin yleensäkin! Katseltuani nimittäin eilen näitä kuvia Facebookissa, alan olla vakuuttunut siitä, että kuolain on kaiken kaikkiaan täysin turha vekotin. Ilman kuolainta, tai jopa ilman suitsia, voinee tehdä ihan mitä tahansa - jos osaa.

Tilanne vaatinee hieman lisäopiskelua ennen kuin päätän mitä lähden seuraavaksi kokeilemaan. Kuolaimettomat suitset houkuttavat, tosin niitäkin tuntuu olevan niin monenlaisia (kuten kuolaimiakin), että ihan tässä menee pää pyörälle.


Jotain on kuitenkin tehtävä! Siispä ituhippi ottaa nyt seuraavan askeleen toisinhevostelussa.


2 kommenttia:

  1. Mä heitin Lassen kanssa kuolaimet romukoppaan pari vuotta sitten. Suun aukominen, pään viskominen ja ohjasapujen vastustelu olivat syynä. Alkuun mentiin hackamorella, joka on periaatteessa kuolain, mutta ei kuitenkaan. Sitten ostettiin sidepullit ja viimeisenä orbitless bridlet. Suosittelen ainakin kokeilemaan jotain kuolaimettomia, meille ne ovat ainoa toimiva vaihtoehto :)

    VastaaPoista
  2. Mä itse asiassa tilasin nyt sitten yön pimeinä tunteina kuolaimettomat Globukset! Pakkohan niitä on kokeilla. Ans kattoo kuinka ämmän käy. Pitää ehkä ottaa joku tallille kaveriksi, kun koeajan niitä ensimmäistä kertaa. :P

    VastaaPoista