Sivut

maanantai 12. toukokuuta 2014

Äitienpäivän ihmeKun myskisorsat tulivat taloon, alkoi munia tupsahdella aika nopeasti. Siis... Ainakin jotain munia. 

Jännittävää tilanteesta teki se, ettemme tienneet ovatko munat juoksuankan vai myskisorsan, koska pidämme lintuja samassa talvikarsinassa. Toinen juoksuankkanaaraamme pyöräyttelee vihertäviä munia, jotka on helppo tunnistaa, mutta toinen rouva munii melko anonyymeja, vaaleanpunertavia munia. Määrällisesti munia tuli kuitenkin paljon, ja yritimme pää punaisena laskea, tuleeko munia niin paljon, etteivät ankat voi olla niistä kaikista vastuussa.

Munat alkoivat ilmestyä sievästi pesään, mikä on ainakin kirjatiedon perusteella vierasta juoksuankoille. Toisaalta taas myskisorsien myyjä sanoi, etteivät naaraat olleet vielä edes aloittaneet munimispuuhia. 

Mysteerimunia!?

Odottelimme viikon, eikä yksikään lintu tuntunut olevan kiinnostunut munista hautomismielessä. Juoksuankoilta moista nyt ei oikein kannattanut odotellakaan, sillä juoksuankkahan ei hautomaan pysähdy. Se lähes muniikin vauhdista. Myskisorsat sen sijaan ovat erinomaisia äitejä. Mietimme pitkään kannattaako mysteerimunia edes yrittää hautoa koneessa, sillä googlailun perusteella operaatio vaikutti vähintäänkin toivottomalta. Aika monen nettitekstin perusteella myskisorsien hautominen koneessa aiheuttaa lähinnä harmaita hiuksia.

Ensinnäkin, haudonta-aika on pitkä, noin 33-37 päivää. Kokeneemmat kuitenkin kirjoittavat, että vielä 37 päivänkään jälkeen ei kannata hermostua, jos mitään ei kuulu. Tietämättömille kerrottakoon vertailun vuoksi, että kanan haudonta-aika on 21 vuorokautta.

Monet ulkomaalaiset lintuharrastajat tuntuvat usein hautovan myskisorsia ensin viikon linnun alla, jonka jälkeen munat siirretään hautomakoneeseen. Alkuvaihe on kriittisin, koska ainakin spekulaatioiden mukaan kehittyvä hiussuonisto on aluksi äärimmäisen vaurioherkkä. Eräs hyvää tulosta tekevä myskisorsahifistelijä puolestaan väittää, että myskisorsan munat pitäisi hautoa hyvin kuivassa, tuuletusluukut levällään. Muuten alkio ei kehity vaan hukkuu. 

Automaattikääntö kehotetan unohtamaan tyystin. Munat käännetään käsin kerran vuorokaudessa viikon-pari. Meillä Jouni hautoi munia Covatutto 24 -hautomakoneella niin, että vettä pohjalla oli vain viimeisen viikon ajan.

Äitienpäivänä se "mahdoton" sitten tapahtui! Katso ja ihastu, se on myskisorsa! Seuraavana päivänä myskimukeloita oli jo kaksi.  Nyt pidetään peukut, varpaat ja muutkin ulokkeet pystyssä, että poikaset myös säilyisivät hengissä. Vaikuttavat kyllä varsin terhakkailta!Eikä unohdeta sitä juoksuankkojakaan! Kehtaan väittää, että ankanpoikaa suloisempaa näkyä ei ole olemassakaan. Tämä hymyilijä kuoriutui niin ikään Covatutosta, joten kyllä: mysteerimunissa oli sekä ankan että sorsan aikaansaannoksia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti