Sivut

perjantai 18. lokakuuta 2013

Limanuljaska lasipurkissa


Tänä päivänähän nuoriso ryystää energiajuomia (ainakin jonnet, sanoi oma teinini… ja tosijonneja ovat ne, jotka ryystävät Euroshopper-energiajuomaa, eli eeässää). Itsestään huolta pitävät, usein nuoret, urbaanit ja professionaalit, puolestaan ryystävät toinen toistaan eksoottisemman tuntuisia hyvää tekeviä terveysjuomia. Ja täällä meillä maalla ryystetään olutta vähän joka käänteessä. Mitäs jos muisteltaisiin vähän menneitä, siis mitä ennen vanhaan ryystettiin, jos haluttiin virkistäytyä terveysjuomalla?

Mummi sai joskus 70-luvulla muilta kylän mummoilta epämääräisen limamöykyn, joka lillui teessä. Ei välttämättä hyvän makuisessa teessä lapsen mielestä, mutta sen piti olla perin terveellistä. Eikä se nyt pahaakaan ollut, vain eri makuista. Mummi kutsui sitä Volgansieneksi. Viikon välein piti keitellä uutta teetä, lisätä sokeria ja vaihtaa se limanuljaska uuteen. Vanhan liemen sai sitten juoda.


Ennen pitkää sieni homehtui tai kuivui, se siitä. Mutta nyt pari vuotta sitten sain uuden ympin kaveriltani mikrobiologilta, joka oli saanut omansa venäläiseltä mummolta. Volgansieneksi sitä edelleen kutsutaan, tai kansainvälisemmin nimellä kombucha. Ja ainakin meidän suvussa se on nykyään Igor. On viisasta jakaa useita siivuja lähipiirille kasvamaan, koska oma kuitenkin kuolee tai pilaantuu jossain vaiheessa. Minäkin olen omani jo pari kertaa tappanut, mutta olen saanut uudet alut siskoltani tai kaveriltani.Hieman taustaa: Volgan sieni on tosiaan tullut Suomeen Venäjältä joskus 1900-luvun alkupuolella. Venäjälle se tuli kaukaa idästä, Kiinasta ja Japanista. Siltä suunnalta löytyy mainintoja ainakin yli kahdentuhannen vuoden takaa. Igor, tuo limakerros teen pinnalla, on useiden eri bakteerien ja hiivojen koti. Hiivat valmistavat sokerista alkoholia ja bakteerit alkoholista happoja, lähinnä etikka-, mutta myös muita. Ja eräs etikkabakteeri kehrää sokerista selluloosaa, joka muodostaa näkyvän Igorin, sen teen pinnalla kelluvan möykyn.

Tarinan mukaan eräässä kylässä kaukana idässä joskus vuosituhat tai pari sitten eli aivan poikkeuksellisen terveitä ja elämäniloisia ihmisiä, vaikka olosuhteet siellä olivat kovin huonot, ruoka tiukassa ja ympäristö saastunut. Tutkijat eivät löytäneet mitään syytä moiseen, vaikka etsivät ja etsivät. Kuumahan siinä hommassa tuli, ja he pyysivät kyläläisiltä vettä tai jotain virvoitukseksi. Joku mummo toi ruukullisen tuoksuvaa juomaa ja sanoi, että tätä heillä juodaan, maistakaas. Tutkijat elpyivät tuntien uuden energian virtaavan suonissaan. Ja Igor lähti maailmaa valloittamaan!

Nykyään hassahtaneet ituhipit käyttelevät volgansienijuomaa keittiöissään ja nuoret urbaanit ostavat Kombucha-juomaa terveyskaupoista (googlaa kombucha: vajaat 2,5 miljoonaa hittiä). Se tuoksuu etikalta ja maistuu hieman pilaantuneelta siideriltä, jotkut ovat huomaavinaan aprikoosin aromia. Itse olen maistanut paljon pahemmankin makuisia siidereitä. Sekä musta että vihreä tee toimivat, mutta unohda maustetut tai etenkin sitruksia sisältävät teet, kuten Earl Grey. Hurjimmat puolestapuhujat väittävät kombuchan auttavan detoksifikaatiossa ja parantavan kaiken mahdollisen, syövät ja kaikki, mutta kovaa kliinistä faktaa, joka tukisi tätä, ei ole. Päinvastoin ainakin Amerikassa varoitellaan, että omista käymisprojekteista voi tulla haitallisia sivuvaikutuksia, lasitteet sulavat käymisastioista ja myrkyttävät uhrinsa hitaasti.
 

 Igoria voi käyttää hapanleivän juuren aloitusymppinä, ja maailmalla kokeillaan jopa haavasuojien ja tekstiilien valmistamista teen pinnalla kasvavasta massasta. Tarpeesta riippuu, kuinka suurta astiaa kasvatuksessa käytetään. Massasta on myös eristetty Gluconacetobacter xylinus -mikrobi, jonka tuottamasta selluloosasta saatetaan rakentaa tulevaisuudessa mm. verisuoniproteeseja ja kaiuttimien kartioita. Kaakkois-Aasiassa suositut alun perin Filippiineiltä kotoisin olevat Nata de Coco –kookoskuutiot ovat itse asiassa G. xylinus -viljelmällä fermentoitua nuoren kookospähkinän mehua. Vaikka mitä makuja löytyy aasialaisista alan kaupoista, ja suutuntuma on niin lasten kuin aikuistenkin mieleen!Itse innostuin Igorista, jälleen kerran, luettuani amerikkalaisten mehiläistarhureiden kokeiluista. Osana mehiläisten hoitoa – sokeriliemessä niiden ruokinnassa, pesiä avattaessa suihkupullossa niitä rauhoittamaan jne. – eräät hoitajat ovat saaneet mielestään oikein hyviä tuloksia kombuchaa käyttäessään. Mehiläiset myös juovat laimeaa kombuchaa mieluummin kuin puhdasta vettä. Täytyy yrittää pitää Igor hengissä ensi kesään asti, että pääsen itse kokeilemaan omien pesieni kanssa. Ehkä tulee joku hapanleipäkin kokeiltua talven pitkinä pimeinä iltoina. Tai jospa kasvattaisin päräyttävän nahkaliivin! (Kuvia mm. täällä)

Jouni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti